27 november 2012

Nasi Lemak - Kokosrijst

Nasi Lemak

Voor dit gerecht mag je me -bij wijze van spreken- 's nachts wakker maken. Heerlijk!! Vooral de combinatie van sereh (citroengras), verse gemberwortel en djeroek poeroetblaadjes vind ik een niet te overtreffen smaaksensatie.

Nasi Lemak is een gerecht uit de keuken van Maleisië. Onderstaande versie schijnt echter niet helemaal authentiek te zijn, in de oorspronkelijke Nasi Lemak wordt namelijk pandanblad en geen djeroekpoeroet gebruikt en bovendien wordt de rijst niet gekleurd met koenjit. Hoe het ook zij, ik vind onderstaande versie verrukkelijk.

Djeroekpoeroetblaadjes zijn vers, uit de diepvries en soms ook gedroogd verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Sereh zie ik steeds vaker bij de supermarkt in het schap bij de groenten liggen, maar is uiteraard ook verkrijgbaar bij toko's en Aziatische winkels. Kneus voor meer smaak de sereh voor gebruik door er met het lemmet van een mes op te drukken.

Deze Nasi Lemak heeft veel smaak van zichzelf en is lekker bij allerlei Aziatische gerechten. Nasi betekent trouwens "gekookte" rijst, dat weten jullie toch wel? Het wordt vaak verward met nasi goreng, wat "gebakken" rijst betekent. Ik heb het in dit bericht ook al eens uitgelegd. En ..... snelkookrijst is natuurlijk uit den boze voor dit gerecht!

Het recept is afkomstig van Saveur, hieronder staat mijn versie. Kleine moeite, groot succes!

Nasi Lemak
Recept printen
  • 400 gram (jasmijn)rijst
  • 240 ml kokosmelk (blikje)
  • 360 ml water
  • 1½ theelepel koenjit
  • ½ theelepel zout
  • 3 djeroek poeroetblaadjes
  • 1 spriet sereh
  • 3 schijfjes verse gember
Was de rijst zonodig eerst totdat het water dat er vanaf komt helder is en doe in een pan. Voeg kokosmelk, water, koenjit, zout, djeroek poeroetblaadjes, sereh en gember toe en roer door elkaar. Breng het geheel met een deksel op de pan aan de kook. Zet de pan zodra het mengsel kookt op het kleinste pitje op de laagste stand en laat de rijst -zonder tussendoor te roeren- in ± 20 minuten gaar worden.

26 november 2012

Antipakjesavond-matinee 2012

Twee jaar geleden riep Karin van Koken met Karin 4 december uit tot Nationale Antipakjesavond, de avond waarop lekker eten centraal staat maar dan zonder pakjes en zakjes.

Dit jaar heeft Karin iets anders bedacht, namelijk een Antipakjesavond-matinee.  Dinsdagavond 4 december is een wat onhandige avond, vandaar dat er gekozen is voor een middag en wel op zondag 2 december. Dit jaar is het tijd voor een echte ontmoetingsplek!

De Antipakjesavond-matinee is een kleinschalige markt waar deelnemers hun thuis danwel ter plaatse bereide gerechten aan de man mogen brengen. Allemaal zelfgemaakt, zonder pakjes of zakjes. Bedoeld voor doorgewinterde culicollega’s maar ook trotse amateurkoks die net de pakjes achter zich hebben gelaten en hun chocopasta, kippensoep, bolognesesaus of roze koeken willen laten proeven aan elkaar en aan bezoekers.Als je je eigen culinaire lekkernijen wilt verkopen kun je (gratis) een kraampje (tafeltje) huren. Bezoekers betalen € 2,50 per persoon.

Wanneer?
Zondag 2 december van 12.00 - 16.00 uur

Waar?
Restaurant Fifteen in Amsterdam

Meer informatie
Alle verdere informatie is te vinden op de site van Koken met Karin:
Antipakjesavond-matinee. Je kunt jezelf daar ook aanmelden als standhouder.


Ik ben reuze benieuwd naar wat er allemaal voor lekkers is gemaakt door mede culibloggers en thuiskoks en ga er natuurlijk naar toe (als bezoeker).

21 november 2012

Win een kookboek: Sjalot van A tot Z


Begin dit jaar heb ik met veel plezier meegewerkt aan de totstandkoming van het kookboek “Sjalot van A tot Z.

Het boekje is gemaakt door en voor kookliefhebbers en hobbykoks. Het begon met een oproep op Sjalot.nl voor dit ‘co-creating kookboekproject’. Een selectie van de inschrijvers werd uitgenodigd plaats te nemen in de redactie van dit boek. Ik was één van de gelukkigen!

Gezamenlijk hebben we alle recepten -die we zelf aangeleverd hadden- gekookt, we hebben veel geëxperimenteerd en vervolgens weer besproken en gebrainstormd over hoe het boekje eruit zou moeten komen te zien. We hebben vooral ook heel veel plezier gehad, de sfeer zat er vanaf de eerste ontmoeting gelijk goed in. Ik vond het verbazingwekkend hoe een groep mensen die elkaar vooraf niet kenden zo gemakkelijk met elkaar in een wildvreemde keuken hun weg vonden en samen de lekkerste gerechten kookten.

Redactie kookboek Sjalot

We hebben vastgesteld dat er over smaak wél te twisten valt want bij het uitproberen van de recepten was niet iedereen altijd unaniem. Het boek bevat daarom uiteenlopende recepten: zowel makkelijke, snelle als moeilijke uitgebreide recepten. Vlees, vis en groenten, en voor-, hoofd- en nagerechten. We hebben ons niet alleen beperkt tot Nederlandse gerechten, sjalotjes zijn bijvoorbeeld een basisingrediënt in de Aziatische keuken.

Hoe lekker en verfijnd sjalotjes smaken weet nog lang niet iedereen. We maakten dit boek ook om daar verandering in te brengen. Van A tot Z over sjalotten, met recepten van alle redactieleden en verhalen en interviews, een soort encyclopedie over dit bijzondere bolletje.

Brood met sjalotjes

Winnen?
Ik geef drie exemplaren (met mijn eigen persoonlijke omslag) van dit bijzondere boekje weg. Je kunt het boekje winnen door antwoord te geven op de volgende vraag: wat is naast sjalotjes het belangrijkste ingrediënt in mijn recepten (er staan er twee in) die in het boekje staan?

Het antwoord op die vraag kan niet zo moeilijk zijn, zeker niet als je een regelmatige lezer van mijn blog bent.... Je kunt je antwoord tot donderdagavond 29 november mailen naar workshopbroodbakken-at-me.com (klik op de link en je e-mailprogramma opent automatisch). Je kunt ook reageren op Facebook. 

Uit alle goede inzendingen worden drie winnaars bepaald, zij krijgen vervolgens persoonlijk bericht.

Niet gewonnen?
Het boekje is ook te bestellen via de site van Sjalot.nl en kost slechts € 7,95 (inclusief verzendkosten).

05 november 2012

Koken met Karin: Handboek oven

Yes, Karin Luiten van Koken met Karin did it again! In september verscheen haar zesde kookboek: Handboek oven. Het standaardwerk voor de even slimme als luie thuiskok.

Karin beheerst de kunst om haar recepten zo te beschrijven dat iedereen ze snapt en kan maken, zelfs iemand die (bijna) nooit kookt. De recepten zijn allemaal heel maakbaar en als je het boek leest krijg je direct zin om de keuken in te duiken.

Een keuken zonder oven is voor mij trouwens ondenkbaar. Ik kan ècht niet zonder, ik zou me geen raad weten, ik zou helemaal onthand zijn. Ik gebruik bijna elke dag wel één van mijn ovens. De Rofco oven gebruik ik om brood in te bakken en af en toe als ik een aantal cakes of appeltaarten tegelijk wil bakken. Mijn ‘gewone’ oven gebruik ik voor al het andere werk: koekjes, ovenschotels, cake, taart, aardappeltjes, worteltjes, vlees, eigenlijk te veel om op te noemen. Vandaag heeft de oven ook weer zijn werk gedaan: ik heb er bietjes in geroosterd volgens de methode die Karin in dit Handboek oven beschrijft. Wat een eyeopener, ik maak ze voortaan altijd zo klaar! Je verpakt ieder bietje in een vel aluminiumfolie, zet ze in een braadslede in de oven en na 1 uur zijn ze gaar. Geen omkijken naar en alle smaken blijven behouden.

Het Handboek oven is dus een welkome aanvulling op mijn kookboekenverzameling. Het bevat ruim 150 recepten, zowel hartig als zoet. Om een paar voorbeelden te noemen: parelhoen uit de braadzak, tompoezen, tomatensaus uit de oven, warme krentenbollenpuddinkjes, gevulde kalfsrollade, chocolade macarons, meatloaf, cantuccini, ansjovisstengels. Bij deze ansjovisstengels –net als bij de overige gerechten met bladerdeeg- geeft Karin de keuze om diepvriesbladerdeeg te gebruiken of het zelf te maken. Bij veel recepten staan tips en verspreid over het boek geeft Karin allerlei ovengeheimen prijs. Deze bladzijden zijn makkelijk te herkennen, ze zijn namelijk allemaal rood gekleurd. Daarnaast ook veel foto’s en de inmiddels bekende tekeningetjes die Karin in al haar boeken en op haar website Koken met Karin gebruikt.


Of je nu een borrelding (ja, ik heb het ook eerst 3 x moeten lezen voordat ik het begreep, maar het staat echt zo in het boek), een voorgerecht, een groentegerecht, vis- of vleesgerecht, een taart, iets met chocolade of een recept voor een toetje zoekt, het staat er allemaal in!

O ja, in de 1e druk staan nog wat foutjes. Mocht je die 1e druk in huis hebben dan kun je hier een erratum-lijstje vinden. In de 2de druk zijn deze foutjes hersteld.

Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel, via Bol.com en ook via de website van Karin te bestellen (gesigneerd en desgewenst voorzien van persoonlijke tekst of illustratie naar eigen wens).

Koken met Karin - Handboek oven
ISBN 9789046813041
Uitgeverij Nieuw Amsterdam
€ 19,95

Ook leuk als sinterklaascadeautje!

Cadeauwinkels (Actie loopt vanaf 05-11-2012)